L’aposta per la recuperació del Blat de la Marina

Camps de blat al Baix Montgó

L’Associació del Mercat del Riurau de Jesús Pobre (Dénia) fa dos anys que ha posat en marxa la recuperació del blat tradicional de la Marina. Temps enrere la zona coneguda com el Baix Montgó, que és la part alta de la vall de sant Bertomeu que acaba en la mar de Xàbia, era el graner de la comarca. S’hi sembrava blat i d’ell s’elaborava farina per a fer pa i coques, dos aliments bàsics de la dieta secular de la comarca.

Sega

Donem un suport incondicional esta iniciativa. Pensem que és una obligació atés la nostra filosofia de que la gastronomia és una ferramenta per a la recuperació del territori, que implica la recuperació dels usos tradicionals d’eixe territori.

Enguany ja s’han celebrat dos esdeveniments lligats al cultiu del blat. Per una banda, la sega tradicional. “Al mes de juny, la falç al puny” diu el refrany, que explica quina és l’època en què s’han de collir les espigues. Un dia a mà i un altre amb màquina, tot el blat sembrat va ser segat. Podeu vore en les fotos com de bonics estaven els bancals. El paisatge del camp de blat amb el Montgó al fons és encoratjador.

Camps de blat al Baix Montgó

I el segon esdeveniment va ser la Festa del Batre. Una celebració que pretén recordar i homenatjar aquells treballs de la sega. Es volt també recuperar els cants del batre. Eren les cançons que es cantaven durant la sega per a fer més lleugeres les jornades de faena. A la comarca hi ha cantaors que estan aconseguint rescatar de la memòria estos cants. És el cas de Pep Espinós de Xàbia, que el podeu escoltar en el video justament el dia de la festa.

Cants del Batre

🗣 El cantaor Pep Espinós, de Xàbia, va ser un dels participants en la Festa del Batre.Ací una mostra ⬇️

Publicada por Mercat del Riurau en Miércoles, 18 de julio de 2018

A la Festa del Bastre es va acostar molta gent i fins i tot va ser notícia en els informatius d’Àpunt, una cosa que ajudarà a la difusió d’un projecte amb tanta bonhomia.

La Festa del Batre en Àpunt

Moltíssimes gràcies als que vau vindre ahir a la Festa del Batre. Entre tots i totes fem força per al projecte de recuperació del Blat de la Marina. I també molt agraïts a À Punt per fer-se ressó en l'informatiu de la nit.

Publicada por Mercat del Riurau en Domingo, 15 de julio de 2018

A més d’una demostració amb haques de com es batia el blat per a poder traure-li el gra, enguany també va haver una mostra dels blats que s’havien arreplegat així com dels utensilis vinculats a esta tasca agrícola. Vos deixem algunes fotos de les diferents varietats.

Blat de la Marina Blat de la Marina

La gent de Jesús Pobre també va tindre a bé fer pa i unes quantes coques amb la farina d’este blat. La idea és produir-ne per a vendre’n en el termini de tres anys. Nosaltres ja vam fer algunes coques l’any passat amb esta mateix farina. A partir de setembre incorporarem de forma habitual en les coques i el pa esta farina. Hem de confessar que el sabor sí que és diferent; diferent per a bé i això que nosaltres utilitzen farines ecològiques molt poc processades. Del pa només dir que amb una rajada d’oli bo ja hi ha prou per a quedar ben satisfets. No li fa falta res més.

Algunes de les varietats autòctones de la Marina que s’han sembrat són assolacambres, rojal i fartó, entre d’altres. És una manera de fer vore també que és possible donar-li un ús nou als milers de bancals que estan abandonats i el futur dels quals a hore d’ara només depén de si són urbanitzats o no. El projecte de recuperació del blat de la Marina mostra que hi ha una oportunitat per a terra que era esta erma i, també com reivindiquem, per a gent que no té feina.

Bales de palla al Baix Montgó

Molta força als companys i les companyes de l’Associació del Mercat de Jesús Pobre per a tirar endavant la recuperació del Blat del Marina. En tot el que puguem, ens tindran al costat.